A rózsa lelke

„Honnan szerezzek be jojobaviaszt???”

2017. július 12. 09:13 - katicabogarka

Köszönöm az eddigi visszajelzéseiteket! Nagyon élvezem az indulás körüli izgalmakat, és örülök a kérdéseiteknek is. A bejegyzés címében szereplő kérdést is tőletek kaptam, ami abszolút valid és fontos.

Akkor járjuk körül egy kicsit a beszerzés témakörét. :)

essential_20oils.jpg

A legfontosabb kérdés, amibe az illóolajok beszerzésénél beleütköztem, hogy honnan fogom tudni, hogy valóban jó minőségű illóolajjal van-e dolgom? A minőséget illetően az illóolajoknál nem érdemes kompromisszumot kötni. Viszont sajnos mivel nem tudom laboratóriumi körülmények között kielemezni az összetevőket, kénytelen vagyok a „profik” ajánlására, és a különböző minősítésekre hagyatkozni. És nem árt, ha ezen túl egy kis egészséges szkepszis is bujkál bennünk :)

Az egyik számomra hiteles aromaterapeuta, Ingeborg Stradelmann, a „Bába válaszol” és a „Bevált aromakeverékeim” szerzője például Primavera alapanyagokat használ, amiket itthon is beszerezhetünk, például itt. Ezek az alapanyagok drágábbak, viszont 100%-osan természetesek, Demeter és Natrue minősítéssel is rendelkeznek, csak növényi összetevőket tartalmaznak, nincs bennük semmi extra adalék, és elutasítják a termékfejlesztés során az állatkísérleteket.

Demeter – bio-dinamikus gazdálkodásból származó alapanyagok felhasználásával készült termékek minősítése, ahol a növénygazdálkodás módja kifejezetten környezetkímélő is egyben.

Natrue – globális minősítési rendszer, ami azt jelzi, hogy a termék 100%-ban természetes (illetve a szigorúbb kategóriában organikus) alapanyagokból készül. Ezt a jelet érdemes a kozmetikai termékeinknél is keresni. Csak semmi extra adalék.

 

 

A haza forgalmazók közül még a legmagasabb minőségű kategóriában a Panarom olajait emelem ki, akiknél elérhetőek az összetevők elemzése és minősítése. Olajonként változó, hogy milyen szigorú minőségi elvárásokat teljesítenek, de legalább teljesen transzparensek.

Előfordulhat, hogy olyan illóolajat keresel, amit nem közvetlenül bőrre kennél (természetesen mindig csak hígítva), például párologtatni szeretnéd, vagy a mosógépbe az öblítő mellé cseppentenéd fertőtlenítőként. Ilyenkor szerintem nem érdemes és nem is kell a legdrágább olajokat használni. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a drogériákban kapható illóolajok (például Aromax, Naturland). Azért kezdj el gyanakodni, ha egy olaj csak pár száz forintba kerül, mert akkor valószínűleg csak egy hígított „illatkeverékkel” van dolgod.

A zsíros olajok esetében (pl.: jojoba, édesmandula, sárgabarackmag) szívesen ajánlom az Aromax olajait is. Ezeket a bőrön alkalmazott illóolajok higításához használjuk az allergiás reakció elkerülése végett, és legegyszerűbben onnan ismered fel őket, hogy nagyobb üvegben (általában 50 ml) kaphatóak, és általában nincs túl jellegzetes illatuk.

Szükséged lesz még különböző eszközökre: pipettára, főzőpohárra (nem, nem fogunk főzni, csak így hívják a kiöntős üvegtárolót, ami a kémia óráról lehet ismerős…). Később talán centigrammos mérlegre is, bár szerintem egyszerűbb az arányokat cseppekben lemérni.

Ezeket az eszközöket beszerezheted a gyógyszertárakban: a barna 10 ml-es üvegcse, kupakkal kb 50 Ft, a pipetta kb 80 Ft (ebből kettőnél nem kell több, mert használat után egyszerűen csak szappanos vízzel átöblíted, és máris kész az új bevetésre). A másik nagy kedvenc beszerzési csatornám a wish.com, ahol a rendkívül praktikus golyós fejjel ellátott üvegcséket is be lehet szerezni.

9159-3.jpg

Fontos tudnod az illóolajok tárolásáról, hogy nem tesz nekik jót a meleg és a közvetlen napfény sem, úgyhogy érdemes sötét üvegben, hűvös helyen tartani őket. Nem kell hűtőbe tenni őket, de azért ne is tedd ki a gyűjteményed az ablakpárkányra. Figyelj arra is, hogy a kupakot mindig gondosan zárd vissza, mert nem tesz jót nekik, ha sokáig érintkeznek oxigénnel, és nem elsősorban az illékonyságuk miatt, hanem mert úgy gyorsabban megromlanak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arozsalelke.blog.hu/api/trackback/id/tr2912658517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seohungary · www.seohungary.eu 2020.01.18. 05:50:50

Sportfogadási stratégia szimulációval, statisztikai analízissel, már hazánkban is

appwebaruhazoptimalizalas.blog.hu/2019/08/19/nyereseges-sportfogadasi-strategiak-online
süti beállítások módosítása