A rózsa lelke

Hangold át magad illatokkal!

2017. július 02. 22:16 - katicabogarka

 

Akkor kezdjük az elején azzal, hogy mi is az az aromaterápia és hogyan működik.

„Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége.”

Így tehát használható különböző betegségek gyógyítására, például fertőzések, megfázás, bőrproblémák, vagy akár akut fájdalmak, pl. fejfájás kezelésére is. Azt azonban kevesen tudják, hogy létezik az aromaterápiának egy sokkal kifinomultabb ága is (szubtilis aromaterápia), ami az illatoknak az érzelmeinkre, közérzetünkre és viselkedésünkre gyakorolt hatásával foglalkozik. Nagyon jól használható például a stressz csökkentésére, vagy akár kedélyjavítóként.

Az aromaterápia egyébként nem a tünetek megszüntetésére koncentrál, sokkal inkább holisztikusan közelít az emberhez, az öngyógyító képességünk és immunrendszerünk támogatásával próbálja helyreállítani a megbomlott egyensúlyunkat.

flower-water-health-3-sophia-moreno-bunge-gardenista.jpg

De mik is ezek a finom, szubtilis esszenciák?

Az illóolajok az aromás növények különböző részeiből (gyökeréből, kérgéből, szárából, leveléből, gyantájából, héjából, magvaiból, törzséből vagy hajtásaiból) származó illékony olajtartalmú, nagyon tömény kivonatok. Egy kisebb mennyiség kinyeréséhez akár több tonnányi növényre is szükség lehet. Például gondoltad volna, hogy 1 kg damaszkuszi rózsaolaj kinyeréséhez 5 tonna rózsaszirom kell? Nem hiába vetekszik a rózsaolaj ára az aranyéval.

Az illóolajok hasonlóan működnek az emberek hormonjainkhoz: az agyunkba jutva (akár a szaglóidegeken, akár a bőrön keresztül felszívódva) egy sor érzelmi és fiziológiai hatást tudnak kiváltani. Az illatok beindítják a neurotranszmitterek, azaz az idegsejtek közti ingerületátvivő vegyületek termelődését az agyban, amik például a nemi vágy feléledéséért, a stressz csökkentéséért, a fájdalomcsillapításért és az érzelmi egyensúlyért felelősek. Így egy sor hatás előidézhető az aromákkal: befolyásolhatjuk az étvágyunkat, a testhőmérsékletet, a stressz szintünket, sőt magát a gondolkodásunkat és a reakcióinkat is.

Egy csepp levendula a nyugodt alvásért, egy kis citromfű depresszió ellen, és egy árnyalat ylang-ylang egy érzéki éjszakáért. Ha egy kis jártasságot szerzel ezen a területen, könnyedén áthangolhatod a saját (vagy éppen környezeted) közérzetét egy kellemesebb, energikusabb, vagy éppen kreatívabb akkordra. De akár azt is előidézheted egy kis praktikával, hogy az irodában „magányos szigetként” létező munkatársak egyszer csak elkezdjenek kapcsolatot teremteni egymással.

Rögtön ajánlok is egy hasznos stresszoldó olajkeveréket:

Egy gyógyszertári barna üvegcsébe (10ml) tölts 3 ml jojobaviaszt, majd cseppents bele 1-1 cseppet az alábbi összetevőkből: bergamott, ylang-ylang és mandarin. Fontos, hogy tömény illóolajat soha ne tegyél a bőrödre, mert irritációt okozhat. Ezért használjuk a vivőolajakat, itt például a jojobaolajat. A csuklód belső felére cseppents egyet ebből a keverékből, dörzsöld össze, majd jó mélyen lélegezd be 9-szer az illatot.

Kíváncsian várom az élménybeszámolókat! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arozsalelke.blog.hu/api/trackback/id/tr7612637243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása