A rózsa lelke

Az élő illóolajok misztériuma

2017. július 18. 22:23 - katicabogarka

 

 

A növények rendkívül érzékeny, és a maguk módján aktív élőlények, bármennyire is úgy tűnik első pillantásra, hogy elvannak, mint a befőtt. Képesek reagálni a környezetük változásaira, kommunikálni egymással, sőt saját vegyi arzenállal is fel vannak szerelve, amivel például képesek a természetes ellenségeiket elriasztani. Abszolút aktív párbeszédet folytatnak a világgal.

naturalbeauty3.jpg

Prof. Wouter van Houven végzett egy érdekes kísérletet. Egy szavannai fát, az Acacia cafjra-t vizsgálta, hogy hogyan reagál a szarvasok „támadására”, akik az agancsukkal szinte lehántják a fa kérgét. A kutató csapat agancsok híján botokkal „molesztálta” a fákat, amik 15 perc elteltével 94%-kal, majd egy óra elteltével 282%-kal több tannint választottak ki, ami keserűvé változtatja leveleiket.

Szóval tévedés azt hinni, hogy két ugyanolyan fajta növényből ugyanolyan összetevőket lehet kivonni. Oké, nagy meglepetéseket nem fognak okozni, de azért attól függően, hogy milyen napszakban gyűjtjük be őket, és hogy előtte milyen hatások érték őket, hajszálnyit, vagy talán annál jobban is különbözhetnek a belőlük kivont anyagok.

Persze pont emiatt nagyon hasznos eszköz gáz kromatográf, amivel viszonylag pontosan beazonosíthatóak egy illóolajolaj komponensei. Például jól ismerjük a levendulaolaj legfontosabb összetevőit. Van nekik kémiai nevük, szerkezetük, ismerjük a tulajdonságaikat.

Sőt, mesterséges úton is elő lehet őket állítani.

Csak egy a probléma: hiába keverjük össze a megfelelő szintetikus összetevőket, a keverék nem úgy fog hatni, mint a valódi élő növényből kinyert esszencia. Valami hiányzik belőle, amitől például a levendula az égési sérülést rövid idő alatt hegmentesen begyógyítja. Hiába faggatnánk a vegyészeket, gyógyszerészeket, hogy mi az az extra, amit még bele kéne tenni, nem tudják a választ. Úgy tűnik, hogy van még bennük valami, ami a varázslatot végzi. Talán az összetevők együttes jelenléte? Talán az, hogy élő szervezetekből vannak kivonva, és talán képesek ebből valamilyen különleges minőséget megtartani?

A teafa olaj például köztudottan erős antibakteriális hatású. Azonban érdekes, hogy ez a két legnagyobb arányban jelen levő összetevőjéről, a terpin-4-olról (40%) és a gamma-terpinénről (28%) nem mondható el. Hiába öntjük össze őket, a baktériumok attól még köszi, jól lesznek, és nyugodtan szürcsölgetik tovább az a Aperol spritz-üket az edzőcipőnkben.

Szóval a redukcionizmus, azaz az olajok összetevőkre bontása és újra összeállítása tehát valahogy nem működik a természetes illóolajok esetében. Azaz nem elég összekeverni a szintetikus komponenseket, valamiféle szinergikus hatás is érvényesül közöttük, amit még nem teljesen értünk.

Hát hiába, amit a természet megalkotott, azt ember szét ne válassza. Ámen. Szóval tényleg figyelj arra, hogy csak természetes illóolajat használj, és abból is a legjobb minőségűt.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arozsalelke.blog.hu/api/trackback/id/tr4612673151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása